Az angol tengerparti városban, Brightonban, a SILO étterem nem szűkölködik vendégben, pedig csak ősszel nyitott. Az új étterem hírnevében nem kis szerepet játszik az a nagyszerű koncepció, mely szerint az étterem hulladék előállítása nélkül igyekszik működni. Douglas McMaster az étterem megálmodója és chéfje még csak 27 éves, de nagyon elhivatott. Karrierje során nagyon sok híres, felső kategóriás, Michelin csillagos étteremben is dolgozott, ahol sokkolta a kidobott hulladék mennyisége. A világ különböző pontjain tapasztalatokat szerző fiatal séf sokat tanult az ételek tiszteletéről, a fülétől a farkáig koncepcióról, (miszerint az állat teljes egészét fel kell használni a menü kreálásakor) de amiről ő álmodott, az ezeken is túlmutatott.
Koncepciója igen egyszerű: helyi farmerek által termesztett idényzöldségekből főz, a húst helyi tenyésztőktől szerzi be és kiemelkedően fontos számára a szezonalitás. A vele készült interjúban is elmondja, hogy számára a modern élelmiszeripar és fogyasztói társadalom legelképesztőbb jelensége, hogy mindig minden gyümölcs kapható az üzletekben, ami eleve nem lehet normális. Szerinte a természetre kell hallgatni és a természet ciklikusságának megfelelően kell étlapot összeállítani. A SILO étlapja meglehetősen egyszerű; mindössze 6 fogást tartalmaz nap mint nap. A fogások közt mindig van egy vegán, egy vegetáriánus és egy húsos. Mellesleg szerinte a bő étlap nem csak arra garancia, hogy sok lesz a hulladék, de a felszolgált ételek minősége is megsinyli.
Természetesen ahhoz, hogy megközelítsék a "zero waste" vagyis a nulla hulladék elvet, nem elég az ételmaradékot komposztálni, Douglas minden egyébre is odafigyelt. Az étterem bútorai természetközeliek, az evőeszközök, poharak pedig újrahasznosított alapanyagból készültek. Saját komposztáló rendszerük van, a WC lefolyóban lévő víz is újrahasznosított. Minden fogás frissen készül és azonnal felszolgálásra kerül.
A kávé pl. ilyen újrahasznosított befőttes üvegecskébe kerül.
Az étterem már indulásakor nagyon kedvező médiavisszhanggal büszkélkedhet és nagyon sok a pozitív visszajelzés a vendégektől is.
Aki több infóra kíváncsi, itt van Douglas twittere:
https://twitter.com/dougiemcmaste
és az étterem honlapja:
http://silobrighton.com/
Források: