Azt hogy hogyan kell okosan a maradék ételeket otthon felhasználni és új ételeket főzni a családnak, ezt sok háziasszony tudja és gyakorolja. Mégis ennek ellenére - mi emberek - elképesztő mennyiségű és tökéletes minőségű ételt dobunk a szemétbe nap mint nap. A felmérések szerint a fejlett és jómódú országok állampolgárai a megvásárolt ételek 40%-át a szemétbe dobják! Az USA-ban, Angliában ez az arány még ennél is nagyobb!
Erre a problémára hívja fel elég rendhagyóan és provokatívan egy osztrák főzős reality TV műsor ami a Waste Cooking címet is kapta.
A műsor készítői szakácsok, gasztro-bloggerek és aktivisták, akik együtt járják sorra az éjszaka leple alatt a kukákat és kihalásszák az alapanyagokat a főzéseikhez. Ausztriában már 1995 óta szelektíven kell gyűjteni a szerves és nem szerves hulladékot, így a megcélzott szemetesek csak ételmaradékot tartalmaznak.
A show rendezője azt nyilatkozta, hogy bár fel volt készülve rá, hogy elképesztő mennyiségű és minőségű ételeket fognak kikukázni, mégis sokkot kapott a valós mennyiség láttán, amikor tavaly januárban először ment „gyűjtésre”.
Egy epizód általában úgy épül fel, hogy az éjszaka folyamán begyűjtik a szemetesekből az ételhulladékokat, másnap valamilyen köztéren felállítanak egy főzősarkot és a főszakácsuk, Tobias Judmaier segítségével összeállítják a menüt, amit aztán a járókelőkkel is megkóstoltatnak. A járókelők viszont nem mindig vevők a dologra, sokan felháborodva távoznak, mikor megtudják, honnan származik a zöldség, a gyümölcs vagy a sajt.
A Waste Cooking stáb szerint az európaiak által kidobott ételmennyiséggel kétszer jól lakhatna a világ összes éhezője! Az is elgondolkodtató, hogy a műsort pont osztrákok készítik, ahol igen fejlett és előremutató a szelektív hulladékgyűjtés. Eleve tanítják gyerekeknek az iskolákban, több mint 20-féle típusú hulladékot különböztetnek meg és gyűjtenek be, az egyik leghatékonyabb újrahasznosító államok közé tartoznak és mégis látják, hogy van még hova fejlődni (vagy hozzájuk felnőni).
A műsér elérhetősége német nyelven: www.wastecooking.com