2009-ben két utolsó éves egyetemista: Alejandro Velez és Nikhil Arora egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározták, hogy kipróbálják valóban lehetséges-e kizárólag kávézacc alapon gombát termeszteni. Először a saját konyhájukban kísérleteztek a laskagomba kávézaccon való termesztésével (a laskagomba nem válogatós tápanyagban, ezért döntöttek emellett a gomba mellett). Miután a kísérlet reménykeltőnek bizonyult, az egyetemtől kapott 5000 dollár támogatásból elindították vállalkozásukat.
Kis gondolkozás után úgy döntöttek, nem az általuk termesztett laskagombát fogják árusítani, hanem lehetőséget adnak arra, hogy a vásárlók maguk termeszthessék meg a gombát és az ehhez szükséges kezdőcsomagot dobták a piacra!
Kitalálták a nevet (back to the roots - vissza a gyökerekhez), az egyszerű és letisztult csomagolást újrahasznosított kartonból, pár mondatban leírták a tudnivalókat és kész is a termék: "A termeszd magad a laskagombát" készlet!
A gombák 10 nap alatt kinőnek a kávézaccban rejlő spórákból és minimum két szüretet garantálnak a gyártók. A termék hatalmas sikert aratott a vegetáriánusok, a bioétel rajongók, a zöld életvitelt folytatók és az intézmények körében is. Az iskolás gyerekeknek a csomag kiváló lehetőséget nyújt, hogy megfigyeljék a gomba növekedését, nagyvárosi körülmények közt, akár egy egyszerű konyhaablakban!
A honlapjukon pedig sok-sok laskagombás recept is található, hogy a leszüretelt gombából finom étel készülhessen!
Természetesen nem ők az egyetlenek, akik ezt a terméket előállítják; Angliában szintén 2009-ben kezdte meg hasonló vállalkozását a Fungi Futures, róluk itt olvashattok http://www.fungi-futures.co.uk
Ezen a youtube linken jól látható a folyamat, nézzétek meg, hátha valaki itthon is kedvet kap egy ilyen vállalkozáshoz!